Ваша бібліотека завжди поруч…

«Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня» - таке гасло було у цьогорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек. Програма Місячника у нашій школі була представлена як традиційними формами виховної роботи, так і новими , сучасними формами. На абонементі у шкільній бібліотеці була оформлена книжково- ілюстративна виставка «У світ через книгу». Особливим попитом користується література виставки нових надходжень «Книжкова алея». Це – книги сучасних польських письменниць Агнешки Тишки, Малгожати Пекарської, Йоганни Ягелло, за якими вишикуваласяся черга бажаючих їх прочитати. Не затримуються на виставці і книги Андрія Кокотюхи, Сашка Дарманського, Володимира Рутківського. І це все – завдяки нашому багаторічному благодійнику, колишньому учневі нашої школи Олександру Шумейку, за кошти якого (а цьогоріч він перерахував на книги більше трьох тисяч гривень ) була придбана ця сучасна література для підлітків.

Яскраво оформлений плакат «Ваша бібліотека завжди поруч, завжди працює для всіх, завжди готова почути побажання читачів» також привернув увагу. За жовтень перереєструвалися близько 210 її користувачів.

У благодійній акції «Зростай із книжкою, малюк!» активну участь взяли: учень 7-Б класу Ромасюк Микола, який щороку щедро ділиться своїми книжками, Власюк Софія учениця 5 –А класу, сім'я якої подарувала бібліотеці чимало цікавих та корисних книг, Шишко Зінаїда, десятикласниця нашої школи та інші небайдужі учні та їх батьки.

Свою думку стосовно власного бачення та потреби у сучасній шкільній бібліотеці та відповідь на питання: «Чи є майбутнє у книг та бібліотек ?» висловили в опитуванні, яке провела шкільний бібліотекар ,учні 7 –11- х класів. Результати його цікаві, несподівані та креативні. Зокрема, більшість учнів бажають бачити сучасну бібліотеку зручною, потужною, обладнаною найновішою сучасною електронною технікою, зі швидкісним Інтернетом, хочуть мати можливість комфортно та зручно знайомитися з новою сучасною літературою, переглянути популярні молодіжні журнали ,послухати музику та переглянути фільми, почитати електронні книги. На їх погляд, бібліотека має бути просторою, світлою та чистою, місцем, де можна відпочити, поспілкуватися з друзями та випити кави, чаю, посмакувати різними смаколиками. І що особливо тішить, наші діти бачать майбутнє у бібліотек, книг та читання, про це красномовно говорить результат опитування: 78 % - за, проти – 22%. Напрошується висновок: справа за дорослими,які, зазвичай, посилаються на брак коштів. Так, звичайно, наша країна незаможна, фінансування та комплектування бібліотек,напевно, на останньому місці. Проте, відомо: «Хто не бажає нічого робити – шукає відмовки, а хто хоче – можливість виконати» На мій погляд, така можливість є, тільки треба всім разом докласти зусиль та більше приділяти увагу духовному розвитку наших дітей.

Під час Місячника шкільних бібліотек значна увага приділялася популяризації бібліотечно – бібліографічних знань серед школярів, які надзвичайно важливі у виконанні завдань та вимог Нової української школи. З цією метою відбувалися бібліотечні уроки у 5-А класі « Вересневі зустрічі. Вибір книг у бібліотеці», екскурсії для першокласників «Що таке бібліотека? Це – домівка для книжок» (1-А , 1 – Б класах ), бесіда та огляд науково-пізнавальної літератури «Книга – завжди поруч» (6-Б клас), «Як підготувати записи прочитаної літератури.( Ведення читацького щоденника)», «Всесвіт у алфавітному порядку ( ДБА шкільної бібліотеки )»(7-А клас ) та інші.

До Дня Захисника України у 9 –ому класі відбувся урок громадянськості «Моя найдорожча, найближча земля, а воїни мужні – то гордість моя»; до 75-річчя визволення України від фашистських загарбників – інформхвилинка та огляд літератури «Вічний вогонь палає, дзвенить у долі століть»( 7 –А клас); у 3-А класі з метою превентивного виховання відбувся огляд літератури та бесіда «Безпека там, де ти живеш».

Позитивні враження, дивовижні відчуття та захоплення отримали учні 7-Б класу від спілкування із сучасною українською письменницею, яка пише на гострі теми, авторкою романів «Завірюха», «Зграя», «Сіль для моря, або Білий Кит» Анастасією Нікуліною .

Місячник шкільних бібліотек був насичений не тільки різноманітними заходами, а й, сподіваємося, долучив дітей до чарівного світу книги, допоміг їм у розвитку, став справжньою « Школою радості книги та читання», що так важливо для становлення Нової української школи .

Шкільний бібліотекар Валентина Черкунова.

/Files/images/5zahodi2019/bbloteka_novo_shkoli/002.jpg/Files/images/5zahodi2019/bbloteka_novo_shkoli/03.jpg/Files/images/5zahodi2019/bbloteka_novo_shkoli/30_09_2019_1.jpg/Files/images/5zahodi2019/bbloteka_novo_shkoli/photo_2019-10-08_12-29-41.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 198

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 16 Квітня 2024

Фотогалерея